Акцизний податок в Україні на солодкі газовані напої вже на розгляді у парламенті

В Україні хочуть ввести новий акцизний податок на солодкі газовані напої. Виробники проти цього нововведення. Але народні депутати України вважають його важливим та пояснюють чому.
Про це повідомила прес-служба Верховної Ради України.
Йдеться саме про ці два законопроекти: № 9032-1 і № 9033-1, зареєстровані в парламенті. Перший змінює податкову ставку в 01 євро (4 грн) на 1 л мінеральної та газованої води з додаванням цукру та інших підсолоджувачів, ароматичних речовин.
Другий закон передбачає те, що половина коштів, виручених з продажу цих товарів піде на оздоровчі та профілактичні програми для лікування хвороб, які провокує солодка газована вода. Решта – на дитяче харчування у навчальних закладах.
Мета законопроектів – досягти мінімального споживання українцями солодких газованих напоїв, щоб зменшити кількість захворювань кишково-шлункового тракту та на цукровий діабет.
Наразі всі законопроекти є на розгляді у профільному комітеті. Михайло Радуцький – голова парламентського комітету з питань здоров'я нації розповідає, що даний податок є узгодженим з позицією команди президента. Це наповнить державний бюджет на 6 мільярдів гривень, які будуть використані на лікування захворювань, спровокованих цими напоями.
Такий акцизний податок теж є у інших країнах
Думку виробників солодких газованих напоїв, які є проти цих законів, також вислухали. Через війну в нашій державі виробництво скоротилося на 40%, а продукція додала в ціні на 41%. Виробники вважають, що такі податки не здатні скоротити кількість захворювань на діабет та інші хвороби.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment